Geen categorie

Groeien

groei

Groeien

Wanneer ik kinderen begeleid gebruik ik vaak de schaalvraag. Ik doe dat ook vaak wanneer ik voor de klas sta. Ik vraag dan bijvoorbeeld voor de pauze aan de kinderen hun ogen te sluiten. Ik beschrijf per getal startende bij de 0 welk gevoel, gedrag daar bij kan horen. De kinderen besluiten voor zichzelf hoe tevreden of ontevreden ze op dat moment zijn. Ik noem de cijfers vrij vlot op achter elkaar. Past een bepaald cijfer/omschrijving bij ze dan steken ze even hun hand omhoog. Nadat de 10 is geweest mogen de leerlingen hun ogen weer openen. Ik bespreek dan met ze of ze tevreden zijn met hun cijfer of dat ze willen groeien. Wat heb je dan nodig van jezelf, de klas, je omgeving en mij als leerkracht? Leerlingen die hoog scoren geven tips en tops over wat ze hebben gedaan en wat ze gaan doen om dat vast te houden of te verbeteren. Kinderen die willen groeien mogen hulp vragen aan de klas/mij. Zo komen er dan tips als, we willen sneller beginnen, ik wil op een rustige plek gaan zitten of ik ben blij met extra steun tijdens het werken.

Wat ik extra benadruk is dat het cijfer niet per se heel belangrijk is maar het reflecteren op je eigen gedrag, behoeften en wensen. Een leerling heeft zijn eigen waarheid, die moet met een goed gevoel naar huis. Zo geef ik leerlingen die niet al hun werk afkrijgen wel een compliment wanneer ik zie dat ze geconcentreerd en volhardend hebben gewerkt. Ik wil dat leerlingen leren te kijken naar waarom en wanneer het goed gaat, zodat ze kunnen werken aan wat werkt.

Ik weet van mezelf dat wanneer ik niet plan of me goed voorbereid ik last zal hebben van een onrustige klas en de hele dag overal achteraan loop.

groeten Lotte

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s